Reseptejä

Täältä löydät hyväksi havaittuja kaalireseptejä meiltä ja muualta, ole hyvä! Pidä kaalikeskiviikko ja kokeile uusia tapoja valmistaa hyvää ja terveellistä ruokaa. Voit myös ottaa yhteyttä ja kertoa meille oman vinkkisi hyvästä kaalireseptistä.

VIHREÄÄ PIZZAA KAALEISTA

Kokeilevassa keittiössä päädyttiin tänä kaalikeskiviikkona lehtikaali-parsakaalitäytteiseen pizzaan ja sehän toimi! Ketsuppia ei tarvittu tähän settiin lainkaan. Tässä kuva valmistusvaiheesta, uunituore pizza meni heti herkkusuiden syötäväksi, nam!

Pohja:

3 dl vettä
25 g hiivaa
suolaa
5 dl jauhoja (graham- ja vehnäjauhoja)
3 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpoiseen veteen. Sekoita jauhot ja suola joukkoon. Lisää öljy ja alusta taikina tasaiseksi, anna kohota.

Täyte:
1 parsakaalin kukinto
100 g lehtikaalia
1 valkosipulin kynsi
öljyä
auringonkukan siemeniä
1 iso punasipuli
juustoraastetta
(meetwurstia)

Hauduta kasarissa parsakaalin kukintoja pienessä vesitilkassa. Kun vesi on haihtunut, lisää mukaan silputtu lehtikaali, valkosipuli ja lorautus öljyä. Kuullota kaaleja hetki ja lisää auringonkukan siemenet. Levitä vihreä täyte kaaviloidun pohjan päälle. Lisää pizzaan punasipulirenkaita ja juustoraastetta (sekä halutessasi meetwurstisiivuja). Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

 

 

HAPANKAALI-SIENIPIIRAKKA

Kaali sopii suolaisen piirakan täytteeksi erinomaisesti. Tässä suosikkireseptissä täytteessä on hapankaalia, joka on toki herkullista jo itsessään. Hapankaaleissa on valtavasti eroja tekijän ja reseptin mukaan, kannattaa kokeilla eri hapankaaleja ja etsiä oma suosikki. Toimitamme kaaleja hapankaalin raaka-aineeksi mm. Kairoon maatilatuotteelle ja Päijät-Hämeen Luomulle. Ohje on julkaistu Kotilieden numerossa 5/2013 reseptikisassa, johon tämän ohjeen oli lähettänyt Henna Pöllänen Varkaudesta.

Pohja
1 dl ruishiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
noin 2 rkl vettä
(1/2 dl yrttisilppua)

Täyte
1 sipuli
Rasvaa kuullottamiseen 
400 g hapankaalia
2 dl suppilovahveroita
tai muita sieniä
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
Ripaus valkopippuria
120 g smetanaa 
2 kananmunaa
Ripaus suolaa ja valkopippuria
Noin 1 1/2 dl raastettua kermajuustoa.

1. Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää joukkoon rasva pieninä paloina. Nypi muruiseksi seokseksi. Lisää vesi (ja yrttisilppu). Anna taikinan levähtää hetki jääkaapista.
2. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla rasvassa, lisää esikäsitellyt ja silputut sienet sekä valutettu hapankaali. Kääntele seosta pannulla ja mausta. Tarkista maku. Anna seoksen jäähtyä hetki.
3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita smetana ja kananmuna sekä puolet juustoraasteesta keskenään, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää seos hieman jäähtyneeseen täytteeseen ja sekoita. Levitä täyte piirakkavuoan pohjalle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. 
Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia.

 

TORTILLAA KAALIN KERA
Kyssäkaali on mainio vihannes paitsi raakana, myös lämmitettynä. Haudutettu kyssäkaali sai kasariin kaveriksi keräkaalia ja ohuita porkkanasuikaleita. Yllättävän makeakin paistos syötiin tortillan välissä kermaviilikastikkeen kera. Kasvisversion oheen paistettiin myös naudanpaistisuikaleita Vertin mahtavien luomupunasipuleiden kanssa. Makeahko kasvispaistos yhdistettynä pippurisempaan lihaan oli tortillassa toimiva yhdistelmä.

Kyssäkaalipaistos:

löräytys öljyä kasariin
puolikas kyssäkaali pieniksi kuutioiksi
pala keräkaalia (100 g) suikaleiksi
3 porkkanaa ohuina suikaleina
tilkka vettä
suolaa
viherpippuria
rakuunaa

Kuumenna ja kääntele kasviksia niin kauan kunnes kaalit ovat pehmentyneet.

(Lihaversio kaveriksi: Naudanpaistisuikaleet paistetaan voissa. Punasipulit haudutetaan paistisuikaleiden päällä renkaina pehmeiksi. Irronnut neste suurustetaan jauhoilla kastikkeeksi. Mausteeksi suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja chiliä, mikäli kaipaa tulisuutta)

Kastike:
2 dl kermaviiliä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hyvää sinappia
suolaa
oreganoa

 

 

CHILINEN KAALISALAATTI

500 g keräkaalia 
50 g sipuli 
1 tl chiliä 

1 rkl sokeria

Liemi:

1 dl valkoviinietikkaa
3/4 dl öljyä 
¼ dl vettä
1 tl suolaa

Raasta kaali ja silppua sipuli. Hienonna chili pieniksi paloiksi ilman siemeniä. Pane ainekset kulhoon ja ripottele lusikallinen sokeria päälle. Sekoita.
Liemi: Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 3 minuuttia. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle. Peitä ja anna maustua jääkaapissa 1 vuorokausi, jonka jälkeen tölkitä salaatti lasipurkkiin. Maku tasaantuu muutaman päivän kuluessa valmistuksesta.

 

PARSAKAALIPIIRAKKA

Jogurttivoitaikina:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl ruokajogurttia
Sekoita pehmeään voihin jauho-leivinjauheseos. Lisää ruokajogurtti ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa.

Täyte:
4 dl parsakaalia
2 dl suppilovahveroita
1 punasipuli
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
suolaa
mustapippuria

Kauli taikina piirakkavuoan kokoiseksi ja tee taikinapyörällä taikinasta suikaleita piirakan päälle laitettavaksi. Kuumenna sieniä pannulla niin kauan että neste haihtuu, samoin parsakaaleja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä parsakaali-sieniseos piirakkavuokaan ja lisää pilkotut punasipulirenkaat piirakkaan. Asettele taikinaristikko piirakan päälle. Lisää munamaitoseos. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia uunista riippuen. Nautiskele!

Pikaruokaa kaalista

Nälän yllättäessä ei tarvitse tinkiä ruoan mausta tai laadusta. Tässäpä ruokaohjeita nopeutta arvostaville herkkusuille, olkaa hyvä!

KEPEÄ KAALIJUOMA

Kepeän keväistä juomaa saat laittamalla mehulinkoon
puoli kiloa kaalia
kaksi omenaa
puolikkaan sitruunan (muista kuoria ja poistaa sitruunasta siemenet)
Sur rur! Ja tuli valmista mehua!

KURKUMAKAALI

Valkokaalia
2 rkl öljyä
1,5 tl kurkumaa
1 rkl fariinisokeria
vettä
suolaa
yrttejä

Suikaloi kaali. Kuumenna öljy ja lisää kurkuma ja fariinisokeri, sekoittele. Lisää kaalit pannulle ja kääntele. Lisää tilkka vettä ja hauduta kypsäksi noin 10 minuuttia. Mausta makusi mukaan suolalla ja/tai yrteillä, esimerkiksi oreganolla. Nautiskele sellaisenaan tai aterian lämpimänä lisukkeena!

Herkutteluun

LEHTIKAALIOHUKAISET (Maija Silvennoisen kirjasta Kymmenen kaalia laudalla)

5 dl maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
ripaus sokeria
½ dl öljyä
vastajauhettua valkopippuria
1 dl ryöpättyä ja hienonnettua lehtikaalia

Sekoita maidon joukkoon munat, vehnäjauhot, mausteet ja öljy. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Lisää lehtikaali turvonneeseen taikinaan. Paista taikinasta ohukaisia. Kauniin vihreät ohukaiset maistuvat hyvin niin suolaisen täytteen kuin makean hillonkin kera. Puolukkahillo sopii ohukaisille erinomaisesti.

Kotikeittiössä lehtikaalia on tullut laitettua ohjeeseen tuplamäärä ja jauhoista osa on korvattu ohrajauhoilla, maukasta tulee!

 

Vinkkejä

PARSAKAALIA PAKKASEEN

Mikäli terveellistä herkkua halajaa keskellä talvea, kannattaa pakastaa parsakaalinuput.

Homma käy kätevästi höyryttämällä parsakaalit, jäähdyttämällä ne nopeasti kylmäksi ja laittamalla saman tien pakkaseen. Avainsana on nopeasti, ei ole tarkoitus keittämällä hävittää kaikkia hyviä ravintoaineita. Jos parsakaalit menevät kuitenkin mössöksi, ei hätää: aina voi tehdä pakkaseen myös valmiiksi parsakaalikeittoa. Sepä onkin kätevä lounaseväs talvella, kun arjessa tarvitaan helposti ja nopeasti ruokaa. Valmisruoka, joka on maukasta, terveellistä ja luomua.

Kaalireseptejä muualla
  • HS: Lehtikaali on trendikäs voimavihannes
  • Silvennoinen, Maija: Kymmenen kaalia laudalla. Kaalireseptien parhaat. (Tähän kirjaan on loihdittu suussasulavaa arkiruokaa ja juhlapöydän piristyksiä kymmenestä eri kaalilajista. Saisiko olla vaikka limemarinoitua kukkakaalia, kiinankaali-fetakääryleitä, parsakaali-savukalakeittoa, kaalipyttipannua tai rosmariinilla maustettu hapankaali-riistapataa…?)
  • Kirstilä, Kalle & Seger, Robert. Pieni suuri kaali. WSOY 2011. (Kaunis ja kattava kaalikirja hyvän ruoan ystäville!)