Maukkaat keräkaalit ja lehtikaalit sopivat monipuolisesti ruuanlaittoon: salaatteihin, laatikkoruokiin tai lisukkeena erilaisiin wokkiruokiin ja keittoihin. Kaalit sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Runsaan kuitupitoisuuden ansiosta kaalit ovat hyödyksi koko ruoansulatuselimistölle.

Sipulit ovat makunsa lisäksi erittäin terveellisiä runsaan flavonoidipitoisuutensa ansiosta. Purjo sisältää flavonoideja, jotka auttavat kehon immuunipuolustuksessa ja ehkäisevät virusten ja bakteerien hyökkäyksiä, on erityisesti varren vihreässä osassa, joten purjo kannattaa hyödyntää erityisen tarkkaan.

Purjoperuna-paistos

500g kypsää perunaa
1 purjon vaalea osa
3rkl kaprista
2 valkosipulin kynttä
kourallinen lehtikaalia
1 rosmariinin oksa
2rkl öljyä
2rkl voita
suolaa, pippuria

Kuutioi peruna ja viipaloi purjo. Laita pannulle öljyä ja paista peruna rapeaksi. Lisää vasta sitten purjo. Kun purjo on paistunnut, lisää keskelle voi, rosmariini, kaprikset ja valkosipuli. Paista hetki ja revi vielä joukkoon lehtikaali. Mausta suolalla, pippurilla ja siirrä tarjoiluastiaan.

Chilinen kaalisalaatti

500 g keräkaalia
50 g sipuli
1 tl chiliä
1 rkl sokeria

Liemi

1 dl valkoviinietikkaa
3/4 dl öljyä
¼ dl vettä
1 tl suolaa

Raasta kaali ja silppua sipuli. Hienonna chili pieniksi paloiksi ilman siemeniä. Pane ainekset kulhoon ja ripottele lusikallinen sokeria päälle. Sekoita.

Liemi: Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 3 minuuttia. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle. Peitä ja anna maustua jääkaapissa 1 vuorokausi, jonka jälkeen tölkitä salaatti lasipurkkiin. Maku tasaantuu muutaman päivän kuluessa valmistuksesta.

Kepeä kaalijuoma

Kepeän keväistä juomaa saat laittamalla mehulinkoon:

puoli kiloa kaalia
kaksi omenaa
puolikkaan sitruunan (muista kuoria ja poistaa sitruunasta siemenet)
Sur rur! Ja tuli valmista mehua!

Kurkumakaali

Valkokaalia
2 rkl öljyä
1,5 tl kurkumaa
1 rkl fariinisokeria
vettä
suolaa
yrttejä

Suikaloi kaali. Kuumenna öljy ja lisää kurkuma ja fariinisokeri, sekoittele. Lisää kaalit pannulle ja kääntele. Lisää tilkka vettä ja hauduta kypsäksi noin 10 minuuttia. Mausta makusi mukaan suolalla ja/tai yrteillä, esimerkiksi oreganolla. Nautiskele sellaisenaan tai aterian lämpimänä lisukkeena!

Lehtikaaliohukaiset

Ohje: Maija Silvennoinen: Kymmenen kaalia laudalla, kaalireseptien parhaat.

5 dl maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
ripaus sokeria
½ dl öljyä
vastajauhettua valkopippuria
1 dl ryöpättyä ja hienonnettua lehtikaalia

Sekoita maidon joukkoon munat, vehnäjauhot, mausteet ja öljy. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Lisää lehtikaali turvonneeseen taikinaan. Paista taikinasta ohukaisia. Kauniin vihreät ohukaiset maistuvat hyvin niin suolaisen täytteen kuin makean hillonkin kera. Puolukkahillo sopii ohukaisille erinomaisesti.

Kotikeittiössä lehtikaalia on tullut laitettua ohjeeseen tuplamäärä ja jauhoista osa on korvattu ohrajauhoilla, maukasta tulee!

Reseptit

Katso reseptit

Ota yhteyttä

Yhteystiedot
x