Maukkaat keräkaalit ja lehtikaalit sopivat monipuolisesti ruuanlaittoon: salaatteihin, laatikkoruokiin tai lisukkeena erilaisiin wokkiruokiin ja keittoihin. Kaalit sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Runsaan kuitupitoisuuden ansiosta kaalit ovat hyödyksi koko ruoansulatuselimistölle.
Purjopiirakka
3dl vehnäjauhoa
1dl kuutioitua voita
2-3 rkl kylmää vettä
Nypi voi jauhoihin ja lisää vesi. Vaivaa taikina yhtenäiseksi. Halutessa öljyä uunivuoka kevyesti ja painele siihen taikina. Tee haarukalla muutama painallus ja esipaista pohja uunissa 200 asteessa 10-12min.
1 kokonainen purjo
3rkl öljyä
2dl kermaa
1 kananmuna
2dl juustoraastetta
suolaa, pippuria
Viipaloi purjo, liota vedessä ja laita sitten paistumaan pannulle öljyyn. Kun purjo on kevyesti paistettu, kaada purjo astiaan, lisää kerma, kananmuna, juusto, suola, pippuri ja sekoita. Nosta esipaistetulle pohjalle täyte, tasoita ja paista uunissa vielä 15-20 min 200 asteessa.
Purjoperuna-paistos
500g kypsää perunaa
1 purjon vaalea osa
3rkl kaprista
2 valkosipulin kynttä
kourallinen lehtikaalia
1 rosmariinin oksa
2rkl öljyä
2rkl voita
suolaa, pippuria
Kuutioi peruna ja viipaloi purjo. Laita pannulle öljyä ja paista peruna rapeaksi. Lisää vasta sitten purjo. Kun purjo on paistunnut, lisää keskelle voi, rosmariini, kaprikset ja valkosipuli. Paista hetki ja revi vielä joukkoon lehtikaali. Mausta suolalla, pippurilla ja siirrä tarjoiluastiaan.
Chilinen kaalisalaatti
500 g keräkaalia
50 g sipuli
1 tl chiliä
1 rkl sokeria
Liemi
1 dl valkoviinietikkaa
3/4 dl öljyä
¼ dl vettä
1 tl suolaa
Raasta kaali ja silppua sipuli. Hienonna chili pieniksi paloiksi ilman siemeniä. Pane ainekset kulhoon ja ripottele lusikallinen sokeria päälle. Sekoita.
Liemi: Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 3 minuuttia. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle. Peitä ja anna maustua jääkaapissa 1 vuorokausi, jonka jälkeen tölkitä salaatti lasipurkkiin. Maku tasaantuu muutaman päivän kuluessa valmistuksesta.
Kepeä kaalijuoma
Kepeän keväistä juomaa saat laittamalla mehulinkoon:
puoli kiloa kaalia
kaksi omenaa
puolikkaan sitruunan (muista kuoria ja poistaa sitruunasta siemenet)
Sur rur! Ja tuli valmista mehua!
Kurkumakaali
Valkokaalia
2 rkl öljyä
1,5 tl kurkumaa
1 rkl fariinisokeria
vettä
suolaa
yrttejä
Suikaloi kaali. Kuumenna öljy ja lisää kurkuma ja fariinisokeri, sekoittele. Lisää kaalit pannulle ja kääntele. Lisää tilkka vettä ja hauduta kypsäksi noin 10 minuuttia. Mausta makusi mukaan suolalla ja/tai yrteillä, esimerkiksi oreganolla. Nautiskele sellaisenaan tai aterian lämpimänä lisukkeena!
Lehtikaaliohukaiset
Ohje: Maija Silvennoinen: Kymmenen kaalia laudalla, kaalireseptien parhaat.
5 dl maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
ripaus sokeria
½ dl öljyä
vastajauhettua valkopippuria
1 dl ryöpättyä ja hienonnettua lehtikaalia
Sekoita maidon joukkoon munat, vehnäjauhot, mausteet ja öljy. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Lisää lehtikaali turvonneeseen taikinaan. Paista taikinasta ohukaisia. Kauniin vihreät ohukaiset maistuvat hyvin niin suolaisen täytteen kuin makean hillonkin kera. Puolukkahillo sopii ohukaisille erinomaisesti.
Kotikeittiössä lehtikaalia on tullut laitettua ohjeeseen tuplamäärä ja jauhoista osa on korvattu ohrajauhoilla, maukasta tulee!